BAHAN-BAHAN:-
- 2biji telur gred A
- 1 cawan gula halus
- 1camca teh esen vanila.
- 1/2 cawan air panas
- secubit garam
- 1/2 cawan susu cair.
- 1/2 cawan minyak jagung.
- 1 cawan tepung gandum.( ayak)
- 3 camca besar serbuk koko.( ayak )
- 1camca teh soda bikarbonat.( ayak)
- 1/2 camca teh beking powder.( ayak )
BAHAN-BAHAN LAPIS CHEESE:-
- 250gm krim cheese.
- 60gm gula halus.
- 1 biji telur gred A.
- 1 camca besar air.
- 1 camca besar tepung gandum.
CARA-CARA:-
- Panaskan kukusan .Guna loyang 8x8 inci x3 inci. lenser ngan mentega.
- Alas dasar loyang ngan kertas minyak,lenser juga kertas minyak ngan mentega untuk elak dari melekat.
- UNTUK KEK COKLAT, putar gula n telur hingga kembang n pekat .Masukan esen vanila n garam , putar rata,tambah susu , air panas n minyak jagung.Putar sebati ngan kelajuan sederhana
- Masukan bahan ayak sikit2 n putar rata.(tepung gandum,serbuk koko,soda n beking ayak sekali)
- Bahagi adunan kepada 2 bahagian sama banyak.
- UNTUK LAPIS KEJU :Putar krim cheese n gula hingga sebati n licin.
- Masukan telur n putar hingga kembang, tambah tepung n air putar lagi hingga tidak berbintil bintil.
- UNTUK KEK KUKUS COKLAT LAPIS CHEESE: Tuang 1 bahagian kek coklat ,ratakan n tutup permukaan loyang ngan aluminium foil,kukus lebih kurang 20 minit ngan api sederhana.
- Pastu tuang krim cheese ,tutup ngan aluminium foil n sambung kukus lagi lebih kurang 20 minit.
- Pastu tuang lagi baki kek tadi,tutup ngan aluminium foil. Sambung kukus lagi 20 minit atau sampai masak
- Cucuk ngan lidi untuk pastikan kek masak atau tak .Kalau tak melekat kat lidi tu tandanya dah ok lah tu
0 comments:
Post a Comment