..Hai.... Asssalamualaikum semua . kalian semua tak rasa pening ke hari2 fikir pasal nak masak apa arini .....nak buat lauk apa arini.... kalau tak tau menu apa nak dimasak fuyyoooo berat rasa kaki nak melangkah kedapur. Pe pun yd godek jugaklah apa yang perlu untuk santapan tengahari. Ini antara lauk kegemaran anak2yd masa kecik2 dulu sampailah sekarang dah bujang trang tang tang masih lagi gemorkan lauk ni . Sodap kut ,yang pasti yd pun wahhi ugok .bahasa orang ganu . ha3 ada orang tu ternganga mulut tak faham ya....maknanya suka juga. Kalau you all pun suka jom layan resepi simple dari yd
- 5 ekor ikan--tak kira ikan apa janji yg tak bersisik( yg dalam gambar ni yd guna ikan selayang jer)
- 10 ulas bawang merah -- hiris nipis2
- 3 ulas bawang putih-- hiris nipis2
- .15 biji cili padi potong kecil2 (kalau tak suka pedas boleh kurangkan)
- 1/2 cawan kicap masin (kurangkan sedikit kicap jika penggunaan air yg sedikit, yd guna 1/2 sebab kuahnya melambak -lambak ,yd guna kicap cap kipas udang)
- gula secukup rasa (yd guna 2 sudu besar ,ikut kuantiti kuah )
- secubit garam ( jika suka masin , takyah lah kut nanti darah tinggi pulak)
CARA-CARA:-
- Panaskan 1/2 cawan minyak ( yd guna minyak jagung. )Tumis bahan hiris n 1/2 dari cili padi yg di potong kecil2 tadi , tumis hingga naik bau.
- Kemudian masukan 3 sudu besar cili boh. (alamak lupa lak nak tulis kat atas tadi ,sorryyy)
- Masukan sedikit air untuk mengelakan dari ramuan tu terhangus .tumis seketika sampai nampak renik2 tanda rempah dah bersedia untuk ditambah ngan sedikit air lagi.
- Pastu bolehlah dimasukan kicap ,biarkan seketika,kacau selalu supaya rempah tak melekat didasar kuali.
- tambah air ikut citarasa sendiri (jangan pulak kalian tambah sampai penuh sekuali ,secukup enak mata memandang ) biarkan mendidih seketika.
- Pastu masukan ikan yg dah digoreng terlebih dahulu ( ooops lupa lagi, ikan tu kita perap dahulu ,bahan perapnya-4 ulas bawang merah , 2ulas bawang putih 1sudu kecil serbuk kunyit , 1 sudu kecil garam .blend semua bahan ,pastu lumur pada ikan .perap 15 minit ,pastu goreng , jangan terlalu gareng )
- Akhir sekali masukan gula secukup rasa n secubit garam .+ perisa jika suka
- Untuk hiasan potong bulat2 2labu bawang besar ,1/2 lagi baki cili padi yg dipotong kecil2 tadi. masukan dalam masakan kicap tadi biarkan seketika . Tutup api ,pastu bolehlah merasa enak ke tidak
SELAMAT MENCUBA
0 comments:
Post a Comment