Dapur My Family

Pizza

0
Hari ni yd buat pizza lagi. bukan apa cuma sekadar nak memenuhi tuntutan tekak anak yd yg tetibe je nak mkan pizza. Memang dari dulu lagi yd lebih suka buat pizza sendiri ' .Bukanye ape janji boleh campak segala bagai sebagai topping.
 Yd belajar buat pizza ni  mase anak2 yd  sekolah rendah lagi .
Yd blajar dengan seorang kawan tapi dia dah pindah kolopor kami dah putus hubungan.
Anak2 yd cakap pizza mami sangat sedap .Entah betul ke tidak yd pun tak pasti ,yg yd pasti pizza ku habis di bedalnya. Yd bagi nama pizza yd ni pizza miskin.
Nak tau kenapa namanye camtu hahaha...............sebab kat dalam peti yd tu dah kemarau.
 Alaaaa janji pizza k.........  Ok resepinya mudah tapi sedap. Kalau nak boleh cuba. Layan resepi.

Ni pizza yang belum dibakar...
Jeng.. Jeng.. Jeng... Dah pun masak...
Dah boleh dingapp.. Mmm... Sedapnya!
SAMBAL AYAM:-1
  1. 2 keping dada ayam. ( dicincang)
  2. 3 ulas bawang merah ( dicingcang halus)
  3. 2 ulas bawang putih ( dicincang halus)
  4. 1 sudu kecil serbuk lada hitam.
  5. sedikit serbuk lada sulah .
  6. garam secukup rasa.
  7. 2 sudu besar air.

DOH PIZZA:-
  1. 400gm tepung gandum
  2. 2 sudu kecil yis.
  3. 2 sudu besar gula (guna 2 sudu besar susu pekat manis pun boleh)
  4. 1 gelas air panas suam( tak payah habiskan kalau doh dah lembut)
  5. 1 sudu kecil garam.
  6. 1 sudu besar minyak jagung.

BAHAN TOPPING:-
  1. 3 biji tomato ( ptong dadu)
  2. 4 batang sosej ( potong nipis2)
  3. 3 biji lada benggala ( yg kecil je 3warna)
  4. 1 ketul mozzarela .

CARA-CARA:-
  1. Satukan tepung ,yis ,gula , gaul sebati.
  2. garam larutkan dalam air panas suam.
  3. masukan air sedikit-sedikit kedalam ramuan tepung tadi.
  4. uli tepung supaya menjadi doh yg tak melekat di tangan.
  5. akhir sekali masukan 1 sudu minyak jagung n uli lagi.
  6. tudung doh perap selama 1jam.

SAMBAL AYAM:-
  1. Panaskan 2 sudu minyak jagung.
  2. tumis bahan cincang bila dah layu masukan ayam yg dah dicincang tadi.
  3. pastu masukan air ,serbuk lada hitam n sebuk lada sulah  akhir sekali masukan garam secukup rasa, (kalau nampak sambal ayam tu sedikit kering tambahkan lagi sedikit air.)
  4. sejukan .
  5. Ambil doh yg dah di perap tadi n bahagi 2 gelek diatas papan penggelek mengikut ketebalan yg di kehendaki.
  6. letak doh di atas dulang yg dah di lenser dengan sedikit minyak( sikit2 je kalau banyak sangat nanti berminyak pulak doh tu karang.)
  7. sapukan sedikit sos cili di permukaan doh.
  8. pastu letak tomato yg dah di dadu tadi di ikuti dengan sambal ayam,lada benggala n sosej .
  9. akhir sekali parutkan mozzarela menutupi topping .
  10. panaskan oven selama 5 minit n kakar pizza 20 minit atau sampai masak  170darjah

0 comments: